Presseskolan sexa i skol-SM i schack

Laget från Presseskolans lågstadium i Onsala kom på en mycket fin sjätteplats när SM för skollag i schack avgjordes i Eskilstuna i helgen. Det var mycket jämnt i toppen och Presseskolan var bara två poäng ifrån silvermedaljen.

Det var de bästa skollagen från Sveriges olika distrikt som gjorde upp om mästerskapet i Eskilstuna. Presseskolan hade kvalificerat sig genom att vara bäst i Halland. Det blev en mycket spännande final där medaljfördelningen inte avgjordes förrän i sista ronden. Till slut vann en Stockholmsskola före en skola från Göteborg.

I Presseskolans lag spelade David Thavenius på fjärdebordet. Han gjorde en stark insats och vann hela sex av sina åtta partier. Daniel Jakobsson på tredjebordet vann fyra av sina matcher. Det var mycket bra, inte minst med tanke på att Daniel är ett år yngre än de flesta andra i finalen.

Patrik Andrén på andrabordet förlorade visserligen sitt första parti mot de blivande svenska skolmästarna, men imponerade sedan stort genom att vinna samtliga sju återstående partier. Mattias Eriksson hade den otacksamma uppgiften att spela på förstabordet där motståndet är som tuffast. Det visade sig vara svårt, men de två poäng han spelade hem till laget bidrog till att Presseskolans lågstadium kan stoltsera med att ha det sjätte bästa skollaget i hela Sverige i schack.

Text och foto: Per-Martin Johansson

Presseskolans lågstadielag kom sexa i Skol-SM. Från vänster Mattias Eriksson, Patrik Andrén, Daniel Jakobsson och David Thavenius.